Nail Celovic

Nail Celovic (1964, Servië) genoot zijn kunstopleiding aan de kunstacademie in Sarajevo. Hij vluchtte met zijn gezin naar Nederland voor de Bosnische burgeroorlog. Bijna al zijn wat hij tot dan toe maakte is achtergebleven. Sinds 1992 woont en werkt Nail in Voorburg.

Hij probeert in zijn schilderijen de ruimte rondom en tussen de waarneembare aanwezigheid van objecten en gebeurtenissen te vangen. De ruimte hoeft niet fysiek te zijn, maar kan ook spiritueel zijn. In opeenvolgende stappen werkt hij van een realistisch beeld naar abstractie toe. Hij laat zich leiden door het ritme in de ruimte, de kleur en de beweging van het licht en de positie daarin van het object.

“Mijn werk gaat dikwijls over beweging in een bepaalde ruimte. De verschillen tussen binnen en buiten zijn belangrijk, zoals de energie die daartussen speelt. Ieder abstract schilderij heeft bij mij een realistische achtergrond. Zo begin ik altijd met het maken van veel concrete schetsen en pas wanneer ik voldoende informatie heb verwerk ik dat in mijn schilderijen. De doeken zijn achtereenvolgens opgebouwd uit verschillende lagen die steeds simpeler vormen krijgen. Ik denk daarbij in kleuren en vormen.”

Nail Celovic