Wil Dijkstra

Actief, ondernemen, vernieuwen en doorzetten zijn woorden die op Wil van toepassing zijn en die haar met name in de kunst veel brengen.

Thema’s in haar werk nu zijn landschappen, portretten, en abstracte vormen.

Wil vindt het heerlijk om in de buitenlucht te werken en een impressie te maken van wat haar ogen zien en het gevoel haar ingeeft. Abstract werken is voor Wil naast figuratief werken steeds meer een heel bijzondere uitdaging waarvan ze erg blij wordt. Belangrijk met name in haar abstracte werk is beweging, kleur en verbeelding van water.

Belangstelling voor tekenen en schilderen heeft Wil altijd gehad, maar pas in 1985 begon ze echt met schilderen in meerdere technieken.  Wil was zeer gedreven om steeds weer nieuwe technieken aan te leren en zich verder in de kunst te ontwikkelen. Deels door zelfstudie, het volgen van lessen, werkweken, workshops maar ook door lid te zijn van kunstverenigingen en het bezoeken van musea en galeries naast haar fulltimebaan in onderwijs en haar drukke gezin.

In 2003 nam Wil een baan aan als docent op een middelbare school op Bonaire. Een nieuwe periode in kleur en vorm nam aan.

Op Bonaire is volop kleur: in de natuur, de mensen, de dansen en bovenal onder water, waar het duiken een belangrijke ervaring was en Wil veel inspiratie gaf. Ze was er bijzonder actief met schilderen, gebruikte veel natuurlijke materialen als zand, karton en palmblad. Oefenen met kleur en textuur in allerlei vormen. Een maandenlange zeezeil reis met haar vrij kleine zeilboot vanuit Nederland naar de Cariben was een indrukwekkende belevenis, vol kleur, rust, stilte maar ook enorm inspirerend. Wil leerde veel over zichzelf, maar ook over de mogelijkheden in het leven en het schilderen  werd steeds belangrijker om te doen.

Nu definitief terug in Nederland is er volop tijd om te experimenteren met  kleur en technieken. Inspiratie krijgt Wil vooral in abstract werken.  Belangrijk thema blijft “Onderweg in Beweging”.